Înnegrirea lentilei ochiului din cauza acumulării de proteine ​​în el este numită cataractă în medicină. Ce este, vom discuta mai detaliat în articolul de astăzi, luând în considerare cauzele bolii și metodele sale de tratament.

Cum functioneaza ochiul?

Organul nostru de viziune funcționează ca camerele foto: raze de lumină, care intră în ochi, trec prin corneea și fluidul intraocular localizat în fața ochiului și ajung în pupilul care acționează ca o lentilă. În ea, razele se refractă, trecând prin lentilă și concentrându-se pe retină, căptușind partea din spate a organului de viziune. De acolo, imaginea sub forma unui puls trece prin celulele retinei către nervul optic și, în cele din urmă, spre spatele creierului, care este proiectat să proceseze semnalul, formând-o ca o „imagine”.

Pentru a vedea ce era clar, ai nevoie de o lentilă absolut transparentă a ochiului. Orice tulburări sub formă de turbiditate duc la estomparea imaginii și, în cazuri grave, pacientul poate distinge doar între lumină și culoare.

Conform metodei de apariție a cataractei, este împărțită în mai multe tipuri.

Cataracta legată de vârstă: ceea ce este
Printre bolile oftalmologice, cataracta legată de vârstă este recunoscută ca cea mai comună. Principala sa manifestare clinică este obturarea lentilei (parțială sau plină).

Această patologie afectează jumătate dintre persoanele de peste 75 de ani și cauzează pierderea vederii și chiar pierderea. Totul depinde de localizarea turbidității. În viziunea periferică, acuitatea vizuală nu suferă, dar cu cât patologia se apropie mai mult de centrul lentilei, cu atât mai gravă sunt schimbările în viziunea umană.

Cataracta congenitală: ceea ce este

Poziționarea lentilei apare în primele săptămâni de dezvoltare fetală. Și dacă acest proces este deranjat din orice motiv, se poate dezvolta o cataractă congenitală.

Astfel de probleme apar, de obicei, din cauza predispoziției genetice, consumului de alcool de către mamă, expunerii la anumite medicamente, infecțiilor virale (rubeolă, gripa, varicela etc.), prezența diabetului zaharat și a altor factori negativi.

Diaree cataractă: ce este
Cu diabet zaharat complicat, se poate dezvolta cataracta diabetică. Este, de asemenea, caracterizată prin încovoiere a lentilei: fie uniformă, fie „fulgi” – datorită modificărilor în starea lentilei cauzate de compușii care se acumulează în ea ca urmare a creșterii nivelului de zahăr. Pacientul, de regulă, simte în același timp „sticlă murdară” înaintea ochilor, ceea ce îi împiedică să desfășoare activități zilnice.

Tratamentul cu cataractă

Recenzile experților arată că cataracta este o boală gravă, dar medicina modernă a dezvoltat o metodă de abordare a acesteia. Aceasta este o intervenție chirurgicală: implantarea unei lentile artificiale, care se realizează sub anestezie locală și este bine tolerată de pacienți de orice vârstă. Dar este necesar să facem acest lucru numai cu condiția ca viziunea să nu fie complet pierdută.

Prevenirea cataractei
Nu există metode dovedite pentru a preveni această boală. Puteți doar să respectați câteva principii generale: protejați-vă ochii, protejați-vă ochii de soare cu ochelari întunecați sau o pălărie cu margini largi, nu fumați, nu limitați aportul de alcool și nu monitorizați nivelurile de zahăr din sânge.

Să vă binecuvânteze!